Arbeidersmåbruket Furuset

Fra rundt 1900 ble det bygget et stort antall småbruk på Opakermoen. Det var i hovedsak arbeidere ved Funnefoss tresliperi som bosatte seg her. Eiendommene var små, men her kunne arbeiderfamiliene ha ku, gris og høner som et nyttig tilskudd til husholdningen. Det hjalp dem til å føle seg frie og uavhengige, i motsetning til husmannsklassen som de ofte kom fra. Furuset var et slikt småbruk.


Furuset er et småbruk i miniatyr fra 1909, som i dag er verdsatt av lokalbefolkningen på Oppaker, som en kilde til positivitet i lokalsamfunnet. Eiendommen er på sju mål og ble satt opp av husmannssønnen, industriarbeideren og småbrukeren Johan Martinsen, født 1874. Tomten kjøpte Johan i 1909 fra Opaker gård.


Mye tyder på at Johan Martinsen jobbet i svært mange år nede i Funnefossen, både på sagbruket til A. O. Haneborg og på selve tresliperiet. År 1900 er f.eks. Johan med familie nevnt i folketellingen, da med sin fire år eldre kone, Eli Olsdatter fra Odalen, og sine tre døtre, sistnevnte født henholdsvis i 1896, 1898 og 1900. Far til Johan het Martin Johannessen, og i de siste årene faren levde bodde Johan blant annet på Bollerudbråten fra 1876, og på husmanns- plassen “Nilsstua” under Skarning fra 1882. Under folketellingen år 1900 bodde Johan med sin familie på Heberghagan, alle nevnte tre plasser er under det vi i dag kaller Oppaker. Foto viser Johan som ung arbeider ved sagbruket i Funnefossen. Bildet er trolig fra omlag år 1895. Bildet er et utsnitt hvor folk med “pene klær” sitter fremst, mens “arbeidere” står bak. Sistnevnte kan bety at Johan allerede som omlag 20-åring hadde en viss “posisjon” nede i Funnefossen.



Låve og fjøs med vedskåle: Småbruk i miniatyr! Alle hus på Furuset er utført som miniutgaver, trolig inspirert av husene på de store gårdene omkring. Furuset hører i dag til Nes Samlinger, og eies av Nes kommune.


I grisehuset var det kun plass til én eneste gris! Grisen hadde selvsagt sin egen lille luftegård på Furuset! En må anta at Johan med familie koste seg med mye god mat, fra julekvelden og utover vinteren!



Rett ovenfor bolighuset satte Johan opp ei bu. Alle husene på Furuset står nærmest urørt siden Johan bygget dem. Riksantikvaren og Nes kommune har imidlertid gitt økonomisk støtte til noe restaureringsarbeid. Dette ble i sin tid utført av byggmester Lars Edseth.



Bryggerhuset til Johan:  Mange store gårder på Østlandet hadde sitt eget “Bryggerhus”, Johan også!  I et bryggerhus ble ofte grovere arbeid utført, som f.eks. ved slakting, brygging, baking, klesvask, etc.  På Furuset ble huset ofte nevnt som “vaskeriet”.



Foto viser Marie og Johan på Furuset. Johan mistet sin første kone, og giftet seg 2. gang med Marie Andreasdatter fra Dystlandsslutten, hun er også nevnt som Marie Slutten i Nes bygdebok.



I boken “Folkeliv og fossebrus” på side 90 har Torill Berger laget en rekonstruksjonstegning av Opakermoen omlag 1955, her som utsnitt av Furuset. Litt korn, potetåker, grønnsaker, jordbær er her blant annet inntegnet.


Haga IF har utgitt en serie med platter, flott veggpynt for enhver nesbu. Platte nummer ni ble utgitt i 1997 og viser Furuset. Flott tegning på framside og infotekst på bakside er laget av Mari Marstein.


Furuset ligger kun omlag 200 meter fra riksvei 2 på Oppaker. Innkjøring via Sandveien, det vil si “midt på Opakermoen”. Furuset, Sandveien, 2166 Oppaker, GPS: WGS 84: N 60° 10.682′, E 11° 31.006′ WGS 84 – desimal: 60.17803, 11.51677



Vis større kart
Viser 360-graders foto ved innkjøringen til Sandveien. Tilt og pan i den retning du ønsker. Furuset skimtes fra dette foto fra riksvei 2.

Send til en venn Send til en venn